Zależność między powierzchnią a populacją miasta nie zmieniła się od średniowiecza

12 października 2016, 12:23

Mimo ogromnych zmian ekonomicznych i społecznych, jakie zaszły w ciągu ostatnich 700 lat, pewne cechy miast pozostały niezmienne. Okazuje się np., że zarówno w średniowiecznych, jak i współczesnych europejskich realiach większe miasta mają większą gęstość zaludnienia niż mniejsze.



Psy mają pamięć epizodyczną

24 listopada 2016, 11:22

Psy pamiętają czyjeś skomplikowane działania nawet wtedy, gdy nie spodziewają się, że ich pamięć zostanie poddana próbie.


Udało się uzyskać metaliczny wodór? Nie wszyscy w to wierzą

27 stycznia 2017, 12:23

Niemal sto lat po tym, jak został przewidziany teoretycznie naukowcy z Uniwersytetu Harvarda uzyskali najrzadszy i potencjalnie jeden z najcenniejszych materiałów na Ziemi. Atomowy metaliczny wodór, bo o nim mowa, został stworzony przez profesora Issaca Silverę i doktora Rangę Diasa


Żel kurkuminowy doskonale wspomaga leczenie oparzeń

15 marca 2017, 12:19

W przypadku problemów ze skórą, np. oparzeń, miejscowy żel z kurkuminą sprawdza się lepiej niż doustne tabletki.


NASA prosi o pomysły na wyposażenie lądownika

22 maja 2017, 10:51

NASA wystosowała apel do społeczności naukowej, w którym prosi specjalistów, by zastanowili się, jakie instrumenty mogłyby znaleźć się na lądowniku, który miałby trafić na księżyc Jowisza, Europę.


Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego

17 lipca 2017, 10:17

Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).


Glej odgrywa w mózgu większa rolę, niż sądzimy

4 września 2017, 12:14

Grupa biologów z New York University (NYU) znalazła niespodziewane dodatkowe źródło rozwoju mózgu. Ich odkrycie każe na nowo spojrzeć na budowę układu nerwowego. Na łamach Science informują oni, że komórki glejowe, uważane przez długi czas za działające pasywnie komórki wspierające komórki nerwowe, pełnią zasadniczą rolę w rozwoju mózgu.


Smak nowy - węglowodanowy

30 października 2017, 13:09

Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.


Mars pełen wody?

15 stycznia 2018, 13:42

Osunięcia gruntu na Marsie to dla naukowców okazja do zbadania tego, co znajduje się pod powierzchnią Czerwonej Planety. W piśmie Science ukazał się właśnie artykuł opisujący wyniki badań przeprowadzonych za pomocą Mars Reconnaissance Orbitera (MRO), który zbadał osiem miejsc osuwisk oraz erozji.


Elastyczne, przezroczyste soczewki do monitorowania poziomu glukozy we łzach

26 lutego 2018, 11:23

Powstały soczewki kontaktowe z elastyczną, przezroczystą elektroniką, które mogą wykrywać poziom glukozy we łzach diabetyków. Na razie nie testowano ich jeszcze u ludzi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy